Zielone warzywa właściwości zdrowotne

Zielone warzywa – właściwości zdrowotne

Powszechnie wiadomo, że warzywa powinny stanowić ważny element naszej codziennej diety. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz dodają energii. Poznaj właściwości zdrowotne zielonych warzyw i dowiedz się, dlaczego warto nimi wzbogacić jadłospis.

Zielone warzywa – właściwości zdrowotne

Zwykle chętnie sięgamy po pomidory, rzodkiewkę czy czerwoną paprykę. Bywa, że zapominamy o zielonych warzywach – dla niektórych osób wydają się one być nieatrakcyjne z uwagi na kolor. To błąd, ponieważ są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Zieloną barwę zapewnia warzywom chlorofil, który wzmacnia naszą odporność, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Ale to nie wszystko. Zielone warzywa zawierają błonnik pokarmowy, wspomagający w pracy nasz układ trawienny. Co więcej, zielone warzywa wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Nie są kaloryczne – dlatego poleca się je osobom, które dbają o zgrabną sylwetkę.
Zielone warzywa zawierają mnóstwo witamin (np. witaminę C, A, K, E, witaminy z grupy B), minerałów (np. krzem, żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas) oraz kwasów organicznych. Niektóre zielone warzywa (np. ogórek czy cukinia) nawadniają organizm, ponieważ zawierają dużą ilość wody.

Zielone warzywa – w jakiej formie są najzdrowsze?

Zielone warzywa najlepiej spożywać na surowo – obróbka termiczna powoduje, że tracą swoje właściwości zdrowotne. Są one świetnym składnikiem surówek, sałatek oraz doskonałym dodatkiem do kanapek. Na ich bazie można przygotować smaczne i bardzo odżywcze koktajle oraz smoothie – do blendera, oprócz zielonych warzyw można wrzucić garść owoców aby otrzymać pyszny i zdrowy napój.

Najpopularniejsze zielone warzywa

Do zielonych warzyw, które najczęściej goszczą na naszych talerzach, zaliczamy między innymi:

  • sałatę,
  • szpinak,
  • fasolkę szparagową,
  • kalarepę,
  • jarmuż,
  • cukinię,
  • ogórki,
  • szparagi,
  • brokuły,
  • kapustę,
  • por,
  • zieloną paprykę.

Warzywa warto kupować ze sprawdzonego źródła. Niepryskane, hodowane ekologicznie są najzdrowsze. Niektóre z nich (np. sałatę rzymską, sałatę masłową) można uprawiać samemu np. w przydomowym ogródku czy w doniczce na balkonie.

Czytaj również:

Kiszonki – właściwości zdrowotne

Dlaczego warto jeść banany?

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Data publikacji: 30.04.2023