Witamina K- źródła

Witamina K – źródła i rola w organizmie

Witaminy pełnią niezwykle istotną rolę. Bez nich prawidłowe funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe. Witamina K jest jedną z nich. Gdzie występuje? Za co jest odpowiedzialna?

Co to jest witamina K?

Witamina K należy do związków chemicznych, które rozpuszczają się w tłuszczach. W naturze witamina ta występuje w postaci witaminy K1 (syntetyzowana przez rośliny) oraz K2 (produkowana przez florę bakteryjną organizmu i znajdująca się także w produktach fermentowanych). Syntetycznie pozyskuje się również witaminę K3.

Witamina K – rola w organizmie

Powszechnie znaną funkcją witaminy K jest udział w krzepnięciu krwi. To miedzy innymi dzięki niej nie wykrwawiamy się podczas skaleczenia czy zabiegu chirurgicznego. Ale to nie wszystko. Związek ten jest również odpowiedzialny za mocne kości, ponieważ współuczestniczy w procesie regulacji gospodarką wapniową oraz mineralizacji kośćca. Witamina K dodatkowo wspiera w pracy układ sercowo – naczyniowy, obniżając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Bierze również czynny udział w hamowaniu rozwoju wolnych rodników, a więc wykazuje działanie antynowotworowe. Dodatkowo pomaga w zwalczaniu infekcji oraz regulowaniu stężenia glukozy w surowicy krwi.

Witamina K – źródła

Głównymi źródłami witaminy K są:

  • Ciemnozielone warzywa: sałata, boćwina, szpinak, natka pietruszki, kapusta włoska, brokuły, jarmuż, brukselka, zielone szparagi.
  • Pozostałe warzywa: burak, cebula, marchew, groch, fasola.
  • Mięso oraz podroby (głównie wątróbka drobiowa).
  • Masło.
  • Oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy i sojowy.
  • Owoce: kiwi, awokado, winogrona.
  • Żółty ser oraz fermentowane produkty mleczne.
  • Jajka.
  • Bazylia, kolendra.
  • Produkty pełnoziarniste.

Witamina K – objawy niedoboru

Rzadko stwierdza się niedobór witaminy K w organizmie, ponieważ występuje ona powszechnie w żywności. Ponieważ związek ten rozpuszcza się w tłuszczach, braki witaminy K mogą wykazywać przede wszystkim osoby, których organizm cierpi na zaburzenia wchłaniania tłuszczów. Objawami niedoboru są przede wszystkim częste siniaki, krwawienia z nosa, obfite miesiączki oraz łamliwość kości.

Czytaj również:

 Dlaczego warto jeść szpinak?

Właściwości lecznicze głogu

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Data publikacji: 28.01.2023