Witamina E - właściwości

Witamina E – właściwości, działanie, skutki przedawkowania

 

Witamina E pełni w organizmie rozmaite funkcje. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dlatego korzystnie wpływa nie tylko na wygląd naszej skóry, ale również na kondycję organów wewnętrznych. Poznaj właściwości witaminy E, dowiedz się więcej na temat jej dobroczynnego działania.

Witamina E jest grupą organicznych związków chemicznych, które określane są mianem tokoferoli. Niestety organizm nie potrafi jej samodzielnie wytworzyć, dlatego musimy ją dostarczać wraz z pożywieniem. Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, magazynowana jest w nadnerczach oraz tkance tłuszczowej.

Witamina E – właściwości i działanie

Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nie bez powodu nazywana jest „witaminą młodości” – chroniąc przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniem komórek, pozytywnie wpływa na kondycję narządów wewnętrznych oraz wygląd skóry. To dlatego witamina E jest cennym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych.
Witamina E wspomaga również pracę czerwonych krwinek (erytrocytów), chroniąc je przed uszkodzeniami, rozpadem. Dodatkowo pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych, wspomaga proces prawidłowej krzepliwości krwi. Właściwy poziom witaminy E w organizmie może zmniejszać ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.
Witamina E odpowiedzialna jest również za męską płodność, ponieważ aktywnie uczestniczy w tworzeniu spermy. Nie może jej również zabraknąć w organizmie kobiety ciężarnej, ponieważ związek ten sprzyja prawidłowemu rozwojowi płodu.

Witamina E – źródła pokarmowe

Witamina E występuje głównie w produktach roślinnych. Najwięcej znajdziemy jej w orzechach (laskowych i włoskich), nasionach słonecznika, pestkach dyni oraz migdałach. Warzywa bogate w ten związek to głównie szpinak, natka pietruszki oraz papryka. Jeśli chodzi o owoce, to najwięcej witaminy E posiadają między innymi czarne jagody, jeżyny, brzoskwinie, morele oraz czarna porzeczka.
W przypadku produktów zwierzęcych, związek ten znajduje się w rybach (łososiu, makreli, śledziu) i drobiu.

Witamina E – skutki przedawkowania

Na szczęście rzadko mamy do czynienia z niedoborem witaminy E, natomiast łatwo ją przedawkować, jeśli nierozsądnie zażywamy suplementy diety. Do głównych symptomów przedawkowania witaminy E należą bóle głowy, osłabienie pracy mięśni, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia związane z pracą jelit oraz podwójne widzenie.

Czytaj również:

Kurkuma – poznaj właściwości lecznicze i działanie

Czy żółty ser jest zdrowy?

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Data publikacji: 05.11.2022