Selen – właściwości zdrowotne

08.08.2021

Selen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zarówno jego niedobór jak i nadmiar może prowadzić do zaburzeń zdrowotnych. Przeczytaj, jak pierwiastek ten wpływa na naszą kondycję i dowiedz się,  które produkty spożywcze zawierają go najwięcej.

Selen zaliczany jest do mikroelementów, w przyrodzie występuje w śladowych ilościach. Również niewielka jego ilość jest potrzebna, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Ma on działanie antynowotworowe, chroni komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Jest absolutnie niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Jego optymalny poziom w organizmie chroni nasze serce przed wieloma schorzeniami, zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera. Selen wspomaga leczenie depresji, łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Niedobór selenu – skutki

Na niedobory selenu w organizmie szczególnie narażone są osoby, cierpiące na zaburzenia związane z wchłanianiem składników odżywczych z przewodu pokarmowego lub choroby takie jak np. AIDS, niewydolność nerek, mukowiscydoza, retinopatia, choroby nowotworowe i inne. Symptomami niedoboru selenu mogą być:

  • Osłabienie, mniejsza odporność organizmu na infekcje.
  • Problemy z płodnością, zwłaszcza u Panów.
  • Łamliwość, kruchość paznokci.
  • Anemia.
  • Zaburzenia nastroju.
  • Problemy z tarczycą.

Nadmiar selenu – objawy

Suplementację selenu należy przeprowadzać niezwykle ostrożnie, tylko wtedy gdy jest to absolutnie konieczne i wyłącznie pod okiem lekarza. Jego nadmiar może być naprawdę szkodliwy dla naszego organizmu i może prowadzić do nieprzyjemnych objawów, takich jak:

  • Wypadanie włosów.
  • Dolegliwości ze strony układu pokarmowego: nudności oraz wymioty.
  • Bóle i drżenie mięśni.
  • Zawroty głowy.
  • Czosnkowy oddech.
  • Metaliczny posmak w ustach.

Przedawkowanie selenu w dużej ilości może prowadzić do ciężkiej niewydolności nerek, zawału serca, a nawet śmierci.

Które pokarmy są źródłem selenu?

Selen pochodzący z żywności jest najlepiej przyswajalny przez ludzki organizm. Jego największą ilość można znaleźć w orzechach brazylijskich oraz rybach: tuńczyku oraz łososiu. Źródłem tego mikroelementu jest również mięso wołowe, jajka, filet z indyka oraz owoce morza (małże, kalmary, ośmiornice, ostrygi).

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.