Probiotyki a prebiotyki

27.06.2021

Bywa, że lekarz zleca przyjmowanie probiotyków i/lub prebiotyków. Czym są? To nasi sprzymierzeńcy, którzy wspomagając pracę jelit wpływają na kondycję całego organizmu.

Jelita nazywaną są często drugim mózgiem. Nie bez powodu – od ich prawidłowego działania zależy bowiem odporność organizmu na choroby. Do sprawnego funkcjonowania, potrzebne im są probiotyki. Aby te mogły z kolei spełniać swoje zadania, otrzymać muszą odpowiedni pokarm, czyli prebiotyki.

Czym są probiotyki?

WHO określa probiotyki jako produkty żywnościowe lub specjalne preparaty, które w swoim składzie posiadają pojedyncze lub różnorodne, mieszane hodowle żywych drobnoustrojów, wpływające pozytywnie na zdrowie pod warunkiem że podane zostaną w odpowiedniej ilości. Probiotyki powstają najczęściej na bazie bakterii (np. Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococus, Streptococcus) lub drożdży. Można przyjmować je w postaci kapsułek, dostępnych w aptece. Probiotyki znajdziesz również w produktach spożywczych: jogurtach, kefirach, zsiadłym mleku, kiszonkach lub kwasie chlebowym.
Probiotyki żyją w naszym organizmie, np. w jelitach czy jamie ustnej. Kluczowym ich zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym – chronią przed nadmiernym rozprzestrzenianiem się grzybów oraz bakterii, mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Probiotyki odpowiadają nie tylko za odporność organizmu na zakażenia. Zwiększają one wchłanianie minerałów i witamin, obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwalergicznie, a nawet przeciwnowotworowo. Ich przyjmowanie zalecane jest osobom z obniżoną odpornością, borykającym się z infekcjami grzybiczymi, chorobami jelit, a także palaczom oraz tym, którzy narażeni są na przewlekły stres. Probiotyki należy bezwzględnie przyjmować w czasie i po zakończeniu antybiotykoterapii.

Co to są prebiotyki?

Prebiotyki to … pokarm dla probiotyków. Aby te ostanie mogły się rozwijać i spełniać swoje zdrowotne funkcje, muszą otrzymać „paliwo”. Prebiotyki to substancje, wspomagające rozwój pożytecznej flory bakteryjnej w naszym organizmie. Zalicza się do nich głównie błonnik, znajdujący się przede wszystkim w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy orzechach. Prebiotyki pozyskuje się również na drodze procesów chemicznych i w postaci specjalnych preparatów można je kupić w aptece.

 

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.