Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne

14.06.2021

Kmin czarny, czarnucha, kminek egipski czy kolendra siewna to inne nazwy czarnuszki – rośliny o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Tłoczony z niej na zimno olej, określany jest często złotem faraonów, ponieważ od tysięcy lat wykorzystywany jest w skutecznym leczeniu wielu dolegliwości. Sprawdź, dlaczego warto go wprowadzić do swojego jadłospisu.

Czarnuszka to niewielka, jednoroczna roślina siewna, którą w okresie od czerwca do września charakteryzują niebieskie lub białe kwiaty. Jej największą wartością są jednak kruczoczarne nasiona, z których tłoczy się gęsty, ciemny, aromatyczny i niezwykle intensywny, gorzkawy w smaku olej. W wielu miejscach świata wykorzystywany jest on nie tylko jako przyprawa, ale również jako lek na różnego rodzaju choroby.

Olej z czarnuszki – działanie przeciwzapalne i antynowotworowe

W składzie oleju z czarnuszki znajdują się między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, beta-karoten, mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Najważniejszym jego związkiem jest tymochinon, charakteryzujący się silnym działaniem przeciwnowotworowym. Olej z czarnuszki świetnie stymuluje układ odpornościowy, dlatego warto podawać go choremu w trakcie zakażeń bakteryjnych oraz wirusowych. Przeprowadzone badania wykazały, że specyfik skutecznie łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych (np. zapalenia oskrzeli).

Olej z czarnuszki na dolegliwości żołądkowe

Olej z czarnuszki wykorzystywany jest w walce z dolegliwościami gastrycznymi, takimi jak np. wzdęcia, gazy czy stany zapalne jelit. Czarnuszka pomaga w walce z refluksem, wspiera pracę wątroby. Jej spożycie zalecane jest osobom, walczącym z bakterią Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za chorobę wrzodową. Badania wykazały, że olej z czarnuszki ma działanie przeciwpasożytnicze , dlatego stosuje się go w walce z tasiemczycą oraz przywrą.

Olej z czarnuszki na alergie

Do skutecznej walki z katarem siennym coraz częściej wykorzystuje się olej z czarnuszki. Jego działanie przeciwalergiczne jest potwierdzone. Zaletą jest fakt, że spożywanie go w określonej dawce nie wywołuje (w przeciwieństwie do środków antyhistaminowych) żadnych skutków ubocznych.

Olej z czarnuszki a praca mięśnia sercowego

Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu w krwi, uelastycznia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega powstawaniu zakrzepów. To wszystko sprawia, że osoby regularnie go spożywające są lepiej chronione przez rozwojem chorób układu naczyniowo-sercowego.

Olej czarnuszki – czy każdy może go stosować?

Praktycznie nie ma wielu bezwzględnych przeciwwskazań do spożywania oleju z czarnuszki, choć jego wprowadzenie do jadłospisu warto omówić z lekarzem. Kobiety w ciąży nie powinny włączać go do swojej diety z uwagi na działanie przeciwskurczowe. W przypadku dzieci oraz osób z niedociśnieniem należy zachować ostrożność i jego spożycie skonsultować ze specjalistą. Olej z czarnuszki, w ilości do 2 łyżeczek na dobę, należy przyjmować wyłącznie na zimno. Podgrzewanie go powoduje, że traci on swoje cenne zdrowotne właściwości.

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.