Niezdrowe warzywa i owoce

Niezdrowe warzywa i owoce?

Toksyczne, zanieczyszczone, skażone pestycydami. Czy niektóre warzywa i owoce są szkodliwe i lepiej ich nie jeść?

Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają spożycie pięciu porcji dziennie warzyw i owoców. Jednak należy pamiętać, że niektóre z nich, oprócz cennych witamin i minerałów, mogą zawierać szkodliwe substancje. Niestety ich uprawa często wiąże się ze stosowaniem chemikaliów, których spożycie może zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Na te warzywa i owoce lepiej uważać

Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group), zajmująca się propagowaniem zdrowego stylu życia, co roku publikuje raport, dotyczący najbardziej zanieczyszczonych i skażonych pestycydami owoców i warzyw. Próbki do badań pobierane są wprawdzie w USA, jednak należy mieć świadomość, że sposób uprawy tych produktów często jest identyczny w Europie. Przepisy dotyczące rolnictwa na terenie UE są bardziej rygorystyczne niż za oceanem, ale niestety wciąż zdarzają się produkty spożywcze, niespełniające norm unijnych. Oto lista najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców wg EWG:

  • truskawki
  •  szpinak
  • jarmuż
  • nektarynki
  • jabłka
  • winogrona
  • brzoskwinie
  • wiśnie
  • gruszki
  • pomidory
  • seler naciowy
  • ziemniaki

Jakie produkty kupować?

Najlepszym sposobem na zwiększenie prawdopodobieństwa nabycia dobrej jakości produktu jest zakup u lokalnych dostawców, zwłaszcza tych, którzy mogą pochwalić się uprawą ekologiczną.
Jedzmy warzywa i owoce sezonowe (np. truskawki kupione w zimie to chemiczna bomba, niekoniecznie służąca naszemu zdrowiu). Zdrowe produkty nie zawsze wyglądają jak z katalogu. Średniej wielkości marchewka, mniej rumiane jabłko może być o wiele bardziej zdrowe niż piękny i dorodny produkt.

Zakupione warzywa i owoce zawsze należy umyć przed spożyciem. Jeśli to możliwe, warto obrać je ze skórki. W sklepach możemy nabyć specjalistyczne preparaty do mycia owoców i warzyw. Dobrym sposobem jest również wypłukanie ich w samodzielnie przygotowanych roztworach na bazie np. sody, octu czy kwasku cytrynowego.

 

Czytaj również:

Woda z cytryną na czczo – czy jest zdrowa?

Selen – właściwości zdrowotne

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Data publikacji: 16.04.2022