Napar z szałwii – czy każdy może go pić?

29.08.2021

Liście szałwii wykorzystywane są nie tylko jako aromatyczna przyprawa do mięs. Oferowane w postaci gotowego suszu, herbat, cukierków czy nalewek, od lat cieszą się dużym powodzeniem w ziołolecznictwie. Jakie są właściwości szałwii i czy można spożywać ją w nieograniczonych ilościach?

Szałwia uprawiana jest w wielu krajach świata. Najbardziej rozpowszechnioną jej odmianą jest szałwia lekarska. Zielono-srebrne liście o działaniu leczniczym zbiera się (zanim roślina zakwitnie lub po kwitnieniu), a następnie suszy. Gotowe preparaty na bazie szałwii dostępne są w sklepach zielarskich, drogeriach, sklepach spożywczych oraz aptekach.

Szałwia – właściwości zdrowotne

Preparaty z szałwii zawierają mnóstwo cennych witamin, minerałów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, garbników oraz flawonoidów. Dzięki temu wykazują silne działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze. Zwalczając szkodliwe dla organizmu drobnoustroje, przeciwdziałają tworzeniu się stanów zapalnych. Oprócz tego szałwia:

  • Wspiera obniżanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.
  • Pomaga w walce z nadmiernym poceniem się.
  • Dzięki właściwościom rozkurczowym przynosi ulgę podczas bolesnych krwawień.
  • Przeciwdziała uderzeniom gorąca, charakterystycznym dla okresu menopauzy.
  • Jest dodatkiem do kosmetyków, przeznaczonych do walki z trądzikiem, łuszczycą oraz grzybicą skóry.
  • Reguluje pracę jelit, pomaga w niestrawności.
  • Łagodzi stany zapalne jamy ustnej oraz niewielkie oparzenia.
  • Wzmacnia włosy.

Szałwia – przeciwwskazania

Szałwia, mimo właściwości leczniczych, nie jest ziołem, które każdy może przyjmować. Nie jest zalecana osobom, regularnie zażywającym leki antydepresyjne. Zioło to może również hamować działanie środków przeciwzakrzepowych. Nie należy spożywać szałwii w okresie ciąży oraz karmienia piersią, gdyż ogranicza laktację. Szałwia nie jest polecana w trakcie przebiegu ostrego nieżytu żołądka oraz niektórych chorób nowotworowych.

Pamiętaj! Długotrwałe i częste stosowanie szałwii jest niewskazane, gdyż może wywoływać skutki uboczne: wymioty, nudności, a w skrajnych przypadkach – drgawki. Dawkowanie oraz częstotliwość spożywania szałwii należy bezwzględnie  skonsultować z lekarzem.

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.