Kwasy OMEGA-3 – właściwości zdrowotne

Kwasy OMEGA-3 – właściwości zdrowotne

Kwasy OMEGA-3 to rodzaj wielonasyconych tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie sposób wymienić wszystkich zalet, jakie niesie ze sobą regularne ich spożywanie. Dlatego do codziennej diety warto włączyć produkty, które zawierają te cenne substancje odżywcze. Poznaj kwasy OMEGA-3 i ich właściwości zdrowotne. 

Kwasy OMEGA-3 są niezwykle ważnym budulcem naszych komórek. Najważniejsze z nich to:

  • kwas alfa-linolenowy (ALA),
  • kwas eikozapentaenowy (EPA),
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Kwasy OMEGA-3- właściwości zdrowotne

Oto kilka głównych korzyści, wynikających z dostarczania organizmowi wielonasyconych kwasów tłuszczowych  OMEGA-3:

  • Wzmacniają odporność, są silnym antyoksydantem, ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
  • Wpływają korzystnie na układ nerwowy. Osoby, które przyjmują je regularnie, są bardziej odporne na stres, mają mniejsze problemy z koncentracją. Kwasy OMEGA-3 wspierają leczenie chorób i zaburzeń psychicznych (np. depresja, ADHD, schizofrenia).
  • Wzmacniają pracę układu krwionośnego. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie, łagodzą arytmię oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca czy miażdżycy.
  • Obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na insulinoodporność i cukrzycę typu II.
  • Wpływają na jakość pracy narządu wzroku. Kwasy OMEGA-3 (w szczególności EPA) stosuje się w problemach zwyrodnieniowych plamki żółtej.
  • Regulują pracę wątroby.
  • Wzmacniają kości oraz poprawiają wydolność tlenową mięśni.
  • Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą nieprzyjemne objawy chorób reumatycznych.
  • Wpływają korzystnie na wygląd skóry, opóźniając procesy jej starzenia się. Wspierają leczenie trądziku oraz łuszczycy.
  • Wspomagają osoby chorobami nowotworowymi, gdyż zmniejszają skutki uboczne chemioterapii.
  • W okresie menopauzy pomagają kobietom, łagodząc takie objawy jak np. uderzenia gorąca.
  • Zapobiegają alergiom oraz wspomagają ich leczenie.
  • Pomagają w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Źródła kwasów OMEGA-3

Niestety wiele osób nie spożywa kwasów OMEGA-3 w zalecanej przez lekarzy ilości. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieodpowiednia dieta, bogata w żywność wysoko przetworzoną. Najlepszym źródłem tych wielonasyconych tłuszczy są ryby (makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, łosoś) oraz skorupiaki, zwłaszcza te, żyjące dziko w przyrodzie. Kupując produkty hodowlane, warto zwrócić uwagę czy mają odpowiednie certyfikaty.
Uwaga! Kwasy OMEGA-3 tracą swoje cenne właściwości w momencie smażenia. Dlatego ryby czy owoce morzą najlepiej piec lub gotować na parze.
Znaczną ilość kwasów OMEGA-3 zawierają również migdały, orzechy włoskie, algi, nasiona chia oraz oleje roślinne (rzepakowy, lniany, arachidowy). Jeśli nie spożywamy ich odpowiednio dużo, warto rozważyć suplementację.

Czytaj także: Selen-właściwości zdrowotne

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Data publikacji: 07.11.2021