Dodajesz kurkumę do potraw? Świetnie, ponieważ jej właściwości są nieocenione dla naszego zdrowia. To silny przeciwutleniacz, wspierający nasz organizm w walce z nowotworami oraz chroniący przed ich rozwojem. Kurkuma – poznaj właściwości lecznicze i działanie przyprawy.
Kurkuma to roślina, której kłącze jest niezwykle podobne do imbiru. Skórka ma kolor złoty, a wnętrze jest intensywnie pomarańczowe. Najczęściej dodajemy ją do potraw w postaci sproszkowanej, choć niektórzy są zwolennikami spożywania świeżych kłączy kurkumy lub kurkumy w postaci suplementów diety. Jej wyrazisty smak wzbogaca dania głównie kuchni azjatyckiej, zupy, mięsa i sosy. Kurkuma to bogate źródło witamin (B6, B9, K, C, E) oraz minerałów (magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas). Najcenniejszym jednak jej związkiem jest kurkumina – barwnik rośliny.
Kurkuma – właściwości lecznicze
Kurkuma wykazuje szereg właściwości leczniczych, zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich.
Najważniejszą cechą kurkumy są jej niesamowite właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Właśnie dlatego stanowi ona ważny element profilaktyki wielu chorób, w tym raka. Dopadło Cię przeziębienie? Wypijaj szklankę wody z imbirem, kurkumą, miodem i cytryną. Taka mieszanka pomoże Ci szybko wrócić do zdrowia. Łagodząc stany zapalne, kurkuma nie tylko wspomaga organizm w walce z przeziębieniem, ale również z bólem stawów. Dzięki temu, że ma również właściwości przeciwutleniające, spowalnia procesy starzenia się skóry.
Niektóre badania wskazują, że kurkuma wspiera proces odbudowy neuronów, dlatego ma wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga zredukować poziom złego cholesterolu we krwi oraz przychodzi z pomocą wątrobie poprzez wydzielanie żółci. Ponadto kurkuma przyspiesza metabolizm, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się tkanki tłuszczowej. Bywa pomocna w walce z bólami menstruacyjnymi oraz chorobami przyzębia. Stymuluje również procesy samooczyszczania się organizmu oraz wspiera go w walce z niektórymi chorobami oczu.
Kurkuma – przeciwwskazania
Mimo tego, że kurkuma ma szereg właściwości leczniczych, są osoby, które powinny jej unikać. Są to przede wszystkim alergicy, którzy mają uczulenie na kurkumę. Dodatkowo ostrożnością powinny wykazywać się ciężarne kobiety, gdyż jej nadmiarowe spożycie może przyczynić się do przedwczesnych skurczów macicy. Dodanie kurkumy do jadłospisu trzeba omówić z lekarzem w przypadku problemów z drogami żółciowymi oraz w sytuacji przyjmowania niektórych leków (np. rozrzedzających krew czy stosowanych w walce z cukrzycą).
Czytaj również:
Witamina A – źródła, wpływ na zdrowie
Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.
Data publikacji: 08.10.2022