kiszonki właściwości

Kiszonki – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne kiszonek są znane i wykorzystywane od lat. Sięgamy po nie gównie jesienią i zimą, choć tak naprawdę warto je kłaść na talerzu przez cały rok. To naturalny probiotyk, wzmacniający naszą odporność i regulujący pracę układu pokarmowego. Jakie dodatkowe korzyści niesie ze sobą spożywanie kiszonek?

Co to są kiszonki?

Kiszonki to owoce oraz warzywa, które zostały poddane procesowi konserwacji żywności przy pomocy bakterii kwasu mlekowego – to one odpowiadają za ich charakterystyczny smak oraz zapach. Dzięki nim możliwe jest wielomiesięczne przechowywanie produktów i ich późniejsze, bezpieczne konsumowanie.
Choć do najpopularniejszych kiszonek należą ogórki, kapusta, papryka oraz buraki, to tak naprawdę kisić można większość owoców i warzyw.

Kiszonki – właściwości zdrowotne

Dlaczego warto jeść kiszonki? Mają one niebagatelny wpływ na nasze zdrowie:

  • Regulują pracę układu pokarmowego: poprawiają trawienie, wspomagają perystaltykę jelit poprzez utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej.
  • Wspierają działanie układu odpornościowego – znajdujące się w kiszonkach bakterie probiotyczne oraz witamina C biorą aktywny udział w procesie niszczenia chorobotwórczych patogenów.
  • Należą do produktów niskokalorycznych. Zawierają dużo błonnika, który nie tylko reguluje prace jelit, ale również szybko daje uczucie sytości.
  • Zawierają dużą ilość witamin: C, A, E. Są to silne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki. Dbają one między innymi o nasz wzrok, wyciszają stany zapalne, poprawiają wygląd skóry, wspierają układ nerwowy, wykazują działanie antynowotworowe.
  • Są bogate w witaminy B2 i B3.
  • Są źródłem wapnia, żelaza, potasu oraz fosforu.
  • Obniżają poziom złego cholesterolu LDL.
  • Regulują wchłanianie glukozy we krwi.
  • Poprawiają pracę mięśni (w tym serca), ich spożycie zalecane jest po intensywnym posiłku.
  • Regulują gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie.

Kiszonki – przeciwwskazania

Z uwagi na fakt, że kiszonki zawierają duża ilość sodu, osoby cierpiące na nadciśnienie powinny skonsultować ich spożywanie z lekarzem. Z ich konsumowania powinny zrezygnować osoby, które cierpią na nietolerancje histaminy – jest to zaburzenie, polegające na braku równowagi pomiędzy ilością przyjmowanej  histaminy a zdolnością organizmu do jej rozkładu.

 

Czytaj również:

Dlaczego mrugamy oczami?

Dlaczego warto jeść banany?

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Data publikacji: 22.04.2023