Jesienne owoce – duża porcja zdrowia

06.09.2020

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – czy to popularne przysłowie można również odnieść do owoców? Zdecydowanie tak! Jeśli kupujesz wyłącznie te importowane, popełniasz spory błąd. Nasze rodzime są równie zdrowe: wspierają odporność, chronią przed nowotworami i regulują pracę układu pokarmowego. W okresie powakacyjnym postaw na owoce jesienne: gruszki, śliwki i jabłka.

Gruszki

Słodkie, pachnące i soczyste. Nie sposób im się oprzeć, zwłaszcza gdy kupimy dojrzałe okazy. Gruszki są godne polecenia, gdyż dzięki sporej ilości potasu, wspierają pracę serca. Poza tym obfitują w takie składniki jak: fosfor, żelazo i wapń. Zawierają również witaminy z grupy B oraz witaminę A i PP. Wadą owoców jest to, iż bywają ciężkostrawne. Dlatego spożywając je, należy przeżuwać dokładnie każdy kęs, aby nie doszło do niestrawności.

Śliwki

Oprócz istotnych walorów smakowych, posiadają właściwości, sprzyjające naszemu zdrowiu. Przede wszystkim doskonale regulują pracę układu pokarmowego – tu szczególnie polecane są śliwki suszone, które zawierają 5 razy więcej błonnika, niż śliwki surowe. Dzięki zawartości antyoksydantów, owoce te wykazują silne działanie antynowotworowe. Poza tym świetnie wpływają na stan naszej skóry. Nie są polecane cukrzykom.

Jabłka

Jabłka, najbardziej popularne polskie owoce, można kupować przez cały rok. To dobra informacja, gdyż mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Najwięcej składników mineralnych oraz witamin zawartych jest z w skórce oraz gniazdach nasiennych. Zaleca się je osobom z wysokim cholesterolem, gdyż regularne spożywanie jabłek pozawala na utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu we krwi. Działają antynowotworowo, wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe. Mają mało kalorii, dlatego polecane są osobom dbającym o linię. Można je jeść na surowo, poddawać obróbce termicznej, dodawać do dań mięsnych czy deserów.

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.