Imbir – cudowny środek na przeziębienia i nie tylko…


23.11.2020

Imbir z powodzeniem wykorzystywany jest w kuchni oraz medycynie naturalnej. Potrawom nadaje charakterystycznego smaku oraz aromatu. Dodatkowo wzmacnia odporność. Z uwagi na swoje właściwości rozgrzewające oraz zdrowotne, szczególnie polecany jest w okresie jesiennym oraz zimowym.

Cudowne właściwości imbiru znane są od wielu lat. W celach leczniczych, korzeń tej rośliny powszechnie jest wykorzystywany w Azji. Na jego bazie tworzy się olejki, napoje zdrowotne oraz syropy.

Imbir – właściwości zdrowotne

Nie od dziś wiadomo, że imbir wykazuje silne, lecznicze działanie. Główne korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie jego bulw, to:

  • Działanie antywirusowe, przeciwzapalne, antybakteryjne
    Imbir rozgrzewa organizm, łagodzi kaszel i rozrzedza zalegający w drogach oddechowych śluz. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe (skutecznie łagodzi np. bóle miesiączkowe czy migreny). Dodatkowo odkaża i odświeża jamę ustną. Naparem z imbiru dobrze płukać gardło.
  • Profilaktyka chorób serca
    Imbir zmniejsza lepkość krwi, przeciwdziała tworzeniu się niebezpiecznych zatorów i zakrzepów. Poprawia ukrwienie organizmu, obniża poziom złego cholesterolu.
  • Lepsze trawienie
    Imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz śliny. Dodatkowo działa rozkurczowo, leczy wzdęcia oraz zgagę. Świetnie działa na mdłości, dlatego jest składnikiem wielu leków, pomagających w chorobie lokomocyjnej.
  • Działanie przeciwobrzękowe
    Zawarty w korzeniu olejek eteryczny działa moczopędnie. To pomaga pozbyć się obrzęków.
  • Poprawa koncentracji i pamięci
    Imbir pobudza krążenie krwi, zwiększa tym samym ukrwienie mózgu, poprawiając wydajność umysłową.

Imbir – przeciwwskazania

Mimo swoich wspaniałych właściwości leczniczych, imbir nie jest przyprawą, którą każdy może bezkarnie spożywać. Nie należy podawać go dzieciom poniżej 12 miesiąca życia. Z pewnością powinny go unikać osoby, leczące wrzody żołądka, dwunastnicy oraz refluks żołądkowy. A to dlatego, że imbir posiada substancje, drażniące śluzówkę układu pokarmowego. Kobiety w ciąży, osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, choroby dróg żółciowych oraz zaburzenia krzepliwości krwi, powinny bezwzględnie skonsultować spożywanie imbiru z lekarzem.

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.