Herbaty: biała oraz niebieska

31.05.2020

Czarna, owocowa oraz zielona – bez wątpienia, tego typu herbaty najczęściej goszczą na naszych stołach. Niestety zapominamy o innych, mniej popularnych, choć mających sporą wartość odżywczą. Poznajcie białą oraz niebieską herbatę.

Biała herbata

Biała herbata w naszym kraju jest zdecydowanie niedoceniana i na tle innych rodzajów herbat – rzadko gości w filiżankach. A szkoda, bo jej właściwości zdrowotne mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Ma zdecydowanie jaśniejszą barwę, niż herbata czarna, zielona czy czerwona. Produkowana jest głównie w Chinach, na bazie rygorystycznie przestrzeganej procedury. Powstaje z zasuszonych pąków liści drzewa herbacianego, które chroni się uprzednio przed działaniem promieni słonecznych. Z uwagi na krótki proces produkcji, biała herbata jest mało przetworzona, co z kolei wpływa na jej wysoką wartość odżywczą. Jedną łyżeczkę produktu można parzyć do trzech razy, najlepiej przez około 5 minut w temperaturze około 90 °C – wtedy zachowa najlepsze właściwości smakowe, zdrowotne oraz naturalny aromat. Lepiej kupić wysokiej jakości liściastą białą herbatę, niż tę w torebkach. Zaleca się picie filiżanki naparu 2-3 razy dziennie.

Właściwości białej herbaty

  • Wpływa na wzrost odporności naszego organizmu, chroniąc przed przeziębieniem. Wszystko to dzięki dużej ilości witaminy C.
  • Zapobiega powstawaniu nowotworów, z uwagi na dużą zawartość (trzykrotnie większą niż herbata zielona) związków antyoksodacyjnych i antymutagennych.
  • Pobudza nasz organizm do działania, dzięki sporej ilości kofeiny. Spróbuj zastąpić poranną kawę naparem z białej herbaty, a przekonasz się, że zadziała ona orzeźwiająco oraz wspomaga koncentrację.
  • Powoduje obniżenie poziomu stresu, łagodzi napięcia.
  • Korzystnie wpływa na naszą urodę z uwagi na znaczną ilość polifenoli (aż 47%), chroniących nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Dla porównania, herbata zielona posiada ich około 20%.
  • Wspomaga pracę układu krwionośnego, skutecznie obniżając ciśnienie krwi oraz redukując poziom „złego” cholesterolu.
  • Wzmacnia zęby oraz dziąsła.

Niebieska herbata

Niebieska herbata jest w Polsce mało popularna. A szkoda, ponieważ regularne jej spożywanie, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zwana jest również herbatą smoczą lub Oolong (Ulung, Wulung). Uprawia się ją głównie w Chinach i Tajwanie. Ma delikatny smak, pięknie prezentuje się w filiżance oraz posiada właściwości zdrowotne. Najlepiej parzyć ją przez około 3 minuty w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Jedną porcję produktu można użyć wielokrotnie, każdorazowe parzenie należy wydłużać jednak o około 45 sekund. Do przygotowania naparu nie używaj metolowych naczyń, gdyż ograniczają one właściwości zdrowotne napoju. Herbatę najlepiej pić codziennie, godzinę przed lub po jedzeniu. Nie należy jej spożywać podczas posiłków, gdyż z uwagi na dużą zawartość taniny ogranicza przyswajanie przez organizm żelaza.

Korzystne właściwości niebieskiej herbaty

  • Wspomaga metabolizm, przyspieszając spalanie tłuszczu w organizmie.
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu.
  • Oczyszczając tętnice ze złogów, wspiera pracę układu krwionośnego.
  • Posiada działanie antynowotworowe z uwagi na zawartość silnych antyoksydantów. Hamuje głownie nowotwory żołądka.
  • Ogranicza rozwój wolnych rodników, dzięki czemu organizm wolniej się starzeje.
  • Poprawia wygląd skóry, pomagając w likwidacji wyprysków.
  • Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, ponieważ zawiera sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy.
  • Działa bakteriobójczo.
  • Reguluje poziom glukozy we krwi, dlatego polecana jest cukrzykom.
  • Wzmacnia zęby i kości, zwiększając ich gęstość mineralną.
  • Działa relaksująco.

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.