Dlaczego warto jeść banany? Owoc ten to zdrowa, energetyczna przekąska, bogata w witaminy i minerały. Z tego powodu powinna być stałym elementem naszej diety. Jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania bananów? Czy po owoc może sięgać każdy z nas?
Właściwości zdrowotne bananów
Banany to popularne na całym świecie owoce, wywodzące się z terenów południowej Azji. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Oto, dlaczego warto je włączyć do jadłospisu.
- Dodają energii
Banany zawierają dużą ilość cukru, dlatego warto je wykorzystać jako przekąskę podczas długiego spaceru czy treningu na siłowni. Bogate są w elektrolity oraz łatwo przyswajane węglowodany, dlatego świetnie sprawdzają się w żywieniu sportowców. Taki zastrzyk energii przyniesie naszemu organizmowi o wiele więcej pożytku niż zjedzenie np. słodkiego batonika czy wypicie wysokoenergetycznego napoju. - Zawierają mnóstwo składników odżywczych
Banany bogate są w witaminy, takie jak np. A, B, C, E, K. Owoce te słyną z dużej ilości potasu i magnezu, ale także fosforu, cynku, sodu, wapnia, żelaza. Szczególnie polecane są osobom, mającym problemy z układem krążenia, zwłaszcza z prawidłowym poziomem ciśnienia krwi. Dzięki składnikom odżywczym owoce wpierają pracę mózgu, zapobiegają anemii oraz wpływają korzystnie na kondycję kości. Banany budują system odpornościowy, pomagają organizmowi w walce z chorobotwórczymi patogenami. - Regulują prace jelit
Banany w swoim składzie posiadają dużą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie. Owoce łagodzą dolegliwości związane z biegunkami, zaparciami, zgagą czy wrzodami. Zawarte w nich prebiotyki ulegają fermentacji, wspierając rozwój bardzo przydatnych dla organizmu ludzkiego probiotyków. - Działają antydepresyjnie
Banany z uwagi na zawartość tryptofanu (aminokwasu odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), wspierają pacjentów w walce z depresją, lękami czy osoby podatne na działanie stresu. Tryptofan współtworzy w organizmie melatoninę (pomagającą regulować sen) oraz serotoninę (tzw. hormon szczęścia, poprawiający nastrój).
Banany nie dla każdego?
Owoce charakteryzuje wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po ich zjedzeniu we krwi wzrasta szybko poziom glukozy. Z tego powodu banany nie są polecane osobom, które zmagają się z cukrzycą.
Czytaj również:
Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.
Data publikacji: 19.03.2023