Dieta w leczeniu anemii

Dieta w leczeniu anemii

Z anemią (niedokrwistością) mamy do czynienia, kiedy we krwi występuje obniżona ilość krwinek czerwonych lub stwierdza się za małe stężenie hemoglobiny. W leczeniu choroby niebagatelną rolę odgrywa prawidłowo ułożony jadłospis, najlepiej jeśli jest on uzgodniony ze specjalistą, czyli doświadczonym dietetykiem. Trzeba jednak pamiętać, że w terapii niedokrwistości, prawidłowe odżywianie powinno zostać wsparte właściwym leczeniem farmakologicznym.

 

Anemia – przyczyny i objawy

Najczęściej na schorzenie cierpią kobiety, które obficie miesiączkują, są w ciąży, karmią piersią lub stosują drastyczną, ubogą w żelazo dietę. Przyczyną niedokrwistości może być również upośledzenie wchłaniania, towarzyszące np. chorobie Leśniowskiego – Crohna czy resekcji żołądka. Objawami anemii to miedzy innymi omdlenia, większa męczliwość, zawroty głowy, kołatanie serca, wypadanie włosów czy bladość skóry.

Produkty bogate w żelazo

Aby skutecznie leczyć anemię, trzeba spożywać dania bogate w żelazo. To ono uczestniczy w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach, dlatego tak ważne jest uzupełnianie jego niedoboru. Oto lista produktów, bogatych w ten pierwiastek:

  • Mięso i jego przetwory, podroby (szczególnie wątróbka).
  • Ryby, takie jak np. sardynki, śledź, wędzony dorsz.
  • Żółtko jaj.
  • Produkty zbożowe z pełnego ziarna: chleb żytni razowy, graham, otręby pszenne, płatki owsiane, kasza (jaglana, gryczana), brązowy ryż itp.
  • Orzechy.
  • Warzywa, takie jak np. burak, pietruszka, szczaw, szpinak.
  • Owoce typu czarna, biała oraz czerwona porzeczka, poziomki, awokado.
  • Owoce suszone: śliwki, daktyle, figi.
  •  Rośliny strączkowe: groch, soczewica, soja, fasola itp.
  • Nasiona: słonecznik, sezam, dynia.

Przyswajalność żelaza

Duża zawartość pierwiastka w danym produkcie nie oznacza, że organizm ludzki w pełni na tym skorzysta. Niestety przyswajalność żelaza niehemowego (zawartego w roślinach) jest o wiele gorsza, niż żelaza hemowego (występującego w produktach zwierzęcych). Aby zwiększyć jego wchłanianie, należy jednocześnie spożywać produkty, bogate w witaminę C. Świetnym jej źródłem są świeże warzywa (np. jarmuż, czerwona i zielona papryka, kalarepa, natka pietruszki) oraz owoce (np. czarna porzeczka, pomelo, truskawki, cytryna, grejpfrut, kiwi).

Czego nie jeść przy anemii?

Leczenie anemii może wymagać wykluczenia lub ograniczenia niektórych produktów, do których między innymi należą:

  • Kawa, herbata, napoje energetyczne – spożywanie tego typu napojów, zwłaszcza w trakcie posiłków lub bezpośrednio po ich zjedzeniu, utrudnia wchłanianie żelaza.
  • Źródła pustych kalorii: słodycze, białe pieczywo.
  • Produkty zawierające dużą ilość tłuszczu.
  • Alkohol.

Czytaj również:

Zielone warzywa – właściwości zdrowotne

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Data publikacji:  29.07.2023