Czy warzywa psiankowate są zdrowe

Czy warzywa psiankowate są zdrowe?

Choć niemal każdy z nas kosztował warzyw psiankowatych, nie każdy wie, czym tak naprawdę są. Czy warzywa psiankowate są zdrowe i każdy może je spożywać? Przeczytaj.

Psiankowate (Solanaceae) to systematyczna nazwa roślin, grupa ta liczy około 2500 gatunków. Należy do niej wiele popularnych warzyw, często goszczących na naszych stołach. Są to między innymi: pomidor, papryka, bakłażan oraz ziemniak. W ich skład wchodzą nie tylko witaminy i minerały, ale również wiele innych substancji, korzystnych dla naszego zdrowia. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że osoby chorujące na niektóre choroby powinny przedyskutować kwestię ich spożywania z lekarzem.

Czy warzywa psiankowate są zdrowe?

Zdecydowanie tak. Oto, jakie właściwości zdrowotne wykazują niektóre rośliny psiankowate.

Pomidor jest niskokalorycznym warzywem, obfitującym w likopen – silny przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym. Zawiera również sporą ilość potasu, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz witamin: C, E, K. Roślina ta wspiera między innymi układ odpornościowy w walce z infekcjami, chroni przed poparzeniami słonecznymi, reguluje ciśnienie krwi oraz koi nerwy.

Papryka swoją popularność zawdzięcza nie tylko wspaniałym kolorom i smakowi, ale również wyjątkowym właściwościom odżywczym. Zawiera sporą ilość witaminy A, C, E oraz kwasu foliowego. Papryka obfituje w polifenole, które pomagają chronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Znajdziemy w niej również między innymi składniki mineralne, takie jak np. wapń, potas, żelazo. Warzywo to pobudza pracę układu pokarmowego i chroni naczynia krwionośne przed zwapnieniem.

Bakłażan zwany jest inaczej gruszką miłości – roślina ta uważana jest za silny afrodyzjak, pobudzający popęd seksualny. Zawiera witaminy C, K, B oraz składniki mineralne, do których zalicza się miedzy innymi: magnez, potas, wapń, fosfor oraz miedź. Przeciwutleniacze, mieszczące się głównie w skórce, likwidują wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Bakłażan wykazuje działanie antynowotworowe, wspomaga pracę układu krwionośnego, stymuluje przemianę materii, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ziemniak to wbrew panującej opinii warzywo niskokaloryczne, dające szybko uczucie sytości. To cenne źródło białka pokarmowego, potasu i magnezu. Ma też nieco wapnia, żelaza oraz fosforu. Ziemniak obfituje w witaminy A, C oraz B. Podobnie jak wcześniej wymienione warzywa psiankowate, chroni organizm przed chorobami układu krwionośnego oraz schorzeniami nowotworowymi. Pomaga również w problemach trawiennych, zwłaszcza przy dokuczliwych zaparciach oraz biegunkach.

Warzywa psiankowate – czy każdy może je jeść?

Warzywa psiankowate oprócz cennych substancji zdrowotnych mogą zawierać również szkodliwe substancje. Pomidory, głównie niedojrzałe, zawierają totmatynę – glikoalkaloid, który w dużej ilości podrażnia układ pokarmowy. Takie samo działanie może wykazać solanina, zawarta w pomidorach, a także w ziemniakach (zwłaszcza pozieleniałych, kiełkujących). Niektóre warzywa psiankowate zawierają również lektyny oraz kalcytriol, mogące wykazywać szkodliwe działanie. Najlepiej wszelkie wątpliwości rozwiać w gabinecie lekarskim. O poradę specjalisty w szczególności powinny poprosić osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, mające problemy z tarczycą i stawami. Jeśli nie ma przeciwwskazań – jedzmy warzywa psiankowate. Na zdrowie!

Czytaj również:

Czy fistaszki są zdrowe?

Niedobór żelaza – objawy i przyczyny

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Data publikacji: 09.07.2022