Czy kawa zbożowa na pewno jest zdrowa?

18.10.2020

Kawa zbożowa przez lata postrzegana była jako mniej wartościowy i zdecydowanie mniej smaczny zamiennik kawy czarnej. Dziś wraca do łask. Słusznie? Czy kawa zbożowa jest zdrowa, a w związku z tym każdy może ją pić bez ograniczeń? 

Kawa zbożowa powstaje na bazie prażonych nasion zbóż, takich jak żyto, jęczmień, orkisz lub pszenica. Jej naturalna odmiana nie zawiera barwników i konserwantów. Można ją kupić w opakowaniach z dodatkiem cykorii, buraka cukrowego lub przypraw korzennych. Jedni podają ją w postaci czystego naparu, inni lubią popijać kawę zbożową z dodatkiem cukru, mleka czy śmietanki.

Zalety kawy zbożowej

Naturalna kawa zbożowa jest przede wszystkim napojem niskokalorycznym i …pysznym – jest wiele osób, które uważają, że smakuje lepiej od tradycyjnej „małej czarnej”. Nie uzależnia, nie podrażnia śluzówki żołądka (redukuje refluks i zgagę), w wielu aspektach pozytywnie wpływa na nasz organizm. Z uwagi na fakt, że zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, kawa zbożowa pobudza perystaltykę jelit. Dzięki temu świetnie sprawdza się w walce z zaparciami. Napój ten jest bogaty również w naturalne antyoksydanty, minerały (selen, magnez, fosfor, potas, cynk) oraz witaminy z grupy B. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływa na wydzielanie żółci. Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. W związku z tym nie ma przeciwwskazań, by spożywać ją przed snem; mogą ją pić osoby borykające się z nadciśnieniem. Kawa zbożowa jest napojem, który może być podawany seniorom, dzieciom i kobietom w ciąży.

Wady kawy zbożowej

Kawa zbożowa posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jednak nie można nie wspomnieć o tym, że zawiera ona (podobnie jak tradycyjna kawa czarna czy pieczywo) związki akrylamidu, będące efektem obróbki termicznej ziaren zbóż. Dlatego kawy zbożowej nie zaleca się spożywać bez ograniczeń, należy ją pić w umiarkowanych ilościach.
Napój ten charakteryzuje dość wysoki indeks glikemiczny (około 60), dlatego nie jest zalecany chorym na cukrzycę. Kawa zbożowa zawiera gluten, w związku z czym z diety muszą ją wykluczyć osoby, które cierpią na jego nietolerancję oraz chore na celiakię (alternatywą może być tu kawa zbożowa bezglutenowa).

Która kawa zbożowa jest najzdrowsza?

Ta, która nie zawiera żadnych sztucznych aromatów i nienaturalnych dodatków. Jeśli nie lubisz smaku naturalnej kawy zbożowej, napój możesz wzbogacić samodzielnie, dodając do niego odrobinę miodu, wanilii czy cynamonu.
Kawę zbożową można parzyć w wodzie (jest wtedy bardziej aromatyczna) lub w mleku (wówczas charakteryzuje się delikatnym smakiem). Niektórzy parzą ją w wodzie i do tak przygotowanego napoju dodają trochę mleka.

 

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.