Czy herbata z cytryną szkodzi zdrowiu?

30.11.2020

W okresie jesienno-zimowym, herbata z cytryną to jeden z ulubionych napojów. Świetnie smakuje, rozgrzewa, wzmacnia organizm. Czy aby na pewno jest jednak w zupełności bezpieczna dla naszego zdrowia?

Jakiś czas temu w mediach pojawiła się informacja, że napój ten może niekorzystnie wpływać na ludzkie zdrowie i powodować np. chorobę Alzheimera. Czy jest to prawda?

Glin w herbacie

Czarna herbata zawiera około 0,10 g glinu ma 100 g suchych liści. Nieco więcej zawiera go herbata zielona, bo około 0,20 do 0,40 g na 100 g. Duże znaczenie ma też jakość herbaty – najtańsza, najgorszej jakości, zawiera go więcej. Glin zawarty w herbacie jest nieprzyswajalny przez ludzki organizm. Praktycznie nie rozpuszcza się on w wodzie, dlatego w trakcie parzenia liści w czystej wodzie, pierwiastek ten niemal nie przechodzi do naparu. Ale nawet jeśli tak się dzieje, nie jest to niebezpieczne, ponieważ z tak niewielkimi ilościami związków glinu organizm ludzki świetnie sobie poradzi i nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Co się dzieje, gdy do herbaty dodamy cytrynę?

Po zakwaszeniu napoju sokiem z cytryny, glin zmienia swoją postać z nierozpuszczalnego w rozpuszczalny cytrian glinu, który w znacznych ilościach może być szkodliwy dla organizmu. Może np. odkładać się w mózgu, powodując różne schorzenia. Wszystko zależy jednak od sposobu parzenia herbaty. Aby szkodliwa dla naszego zdrowia reakcja chemiczna glinu miała miejsce, w naczyniu muszą znajdować się fusy. Dlatego do herbaty najlepiej dodać cytrynę lub jej sok dopiero po usunięciu z naczynia fusów czy torebki z liśćmi. Wtedy w naparze nie pojawi się wspomniany wcześniej cytrian glinu.

Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u lekarza. Pamiętaj, że w razie wystąpienie problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.